Obstrucció de la via aèria

L’obstrucció de la via aèria impedeix que l’aire, és a dir l’oxigen que conté, arribi als pulmons. Conseqüentment, provoca la pèrdua de la consciència per la falta d’oxigen en les cèl·lules cerebrals. Si no es resol en pocs minuts, es pot comprometre la vida de la víctima.

è Obstrucció incompleta:
En el cas d’una obstrucció incompleta, provoca que l’intercanvi d’aire a nivell pulmonar sigui més o menys dificultós, però manté un mínim de pas d’aire.
La víctima està agitada, amb tos energètica i continuada. L’estat de consciència no està alterat.

Com s’ha d’actuar?
El millor que es pot fer és animar la víctima que continuï tossint.
Mai farem cops a l’esquena de la víctima, ja que podem provocar que el cos estrany penetrés més en les vies respiratòries. Normalment la tos provoca l’expulsió del cos estrany.

è Obstrucció completa:
Quan les vies respiratòries estan completament obstruïdes per un cos estrany, l’aire dels pulmons no podrà sortir, per tant la víctima no pot tossir ni parlar, ni respirar.
La víctima es posa les mans a la gola, gest característic de falta d’aire. Està molt agitada, intenta agafar aire. També pot tenir contraccions toràciques.
L’actuació serà diferent en cas que la víctima estigui inconscient, dones embarassades i en persones amb sobrepès.


 Com s’ha d’actuar si la víctima està conscient?
Hem d’actuar el més ràpid possible, ja que no hi ha intercanvi d’aire a nivell pulmonar. Aquesta maniobra pot provocar altres lesions, per això la víctima recuperada ha d’examinar-se per un metge.
Iniciarem les maniobres de desobstrucció de la via aèria. (Maniobra de “Heimlich”).

1.    Ens col·locarem darrere la víctima, li donarem fins a 5 palmades a l’esquena a l’altura dels ombrós (cops interescapulars). La víctima ha d’estar inclinada cap endavant per facilitar l’expulsió del cos estrany. En cas que no siguin efectives:


2.    Aplicarem compressions a nivell de la boca de l’estómac, amb la finalitat de desplaçar el diafragma cap a dalt. El que provoca és que augmenti la pressió al tòrax, i per tant, l’aire que queda als pulmons faci sortir el cos estrany. En cas que l’objecte no surti a la primera tornarem a iniciar el cicle, primer 5 cops a l’esquena i continuadament 5 comprensions abdominals.


Com s’ha d’actuar si la víctima està inconscient?
Existeix la possibilitat que amb les maniobres anteriors no traguéssim l’objecte estrany. Per tant, la víctima pot córrer el risc i desplomar-se inconscient al terra.

1.  Posarem la víctima amb posició decúbit supí (boca amunt), en un pla dur i llis.
            2.  Activarem la cadena de la supervivència.
           3.   Iniciarem les maniobres de reanimació cardiopulmonar.

I, com s’ha d’actuar davant de víctimes especials (dones embarassades i persones amb obesitat)?

La diferència és la zona de compressió, en comptes de comprimir l’abdomen, es comprimirà el  tòrax. Els cops interescapulars es realitzaran igual.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada